Свържете се с нас! 0883 701 150 Progled: 0℃
Резервирай

За региона

Начало За региона

Село Проглед

На 6 километра от общинския център Чепеларе, по пътя за Смолян е разклона за родопското село Проглед. Тук е паметникът на Дичо Петров - командир на първи войнишки партизански батальон "Хр.Ботев". Проглед е родното място на Дичо Петров, в чиято къща има малък музей. 

Проглед се намира в сърцето на Родопите. На 4 км от селото е и ски-курортът Пампорово, селото е разположено върху обширни поляни на десния бряг на река Чепеларска и е оградено отвсякъде с ниско било и гъсти смърчови гори. През лятото грее много слънце и е приятно за кратки преходи из околностите на селото. През зимата то е защитено от ветровете и въпреки дълбокия сняг, селото е винаги достъпно. Горите наоколо предлагат ежегодно богатството си от горски плодове, гъби, билки и красиви цветя.

Населението на село Проглед останало след миграционната вълна е около 70 души. В последните години селото се утвърждава като красиво курортно селце, намиращо се в непосредствена близост до ски-пистите на Пампорово и Чепеларе, до връх Снежанка, Мургавец, Голям Перелик и Астрономическата обсерватория на Рожен.

Пампорово

Пампорово е високопланински курорт разположен в сърцето на Родопите. Тук зимата е продължителна и мека, а лятото - прохладно и свежо. Курортът отстои на 260 км от столицата София, на 85 км от Пловдив и на 15 км от Смолян. Разположен е на 1650 м надморска височина, в подножието на връх Снежанка 1926 м.

Ски-пистите в Пампорово са с различна степен на трудност. Общата им дължина е 34 км. Лифтовете и влековете, които обслужват пистите, са с капацитет 8 500 човека на час. Ски-училищата в Пампорово са едни от най-добрите в Европа. Висококвалифицирани ски-инструктори обучават начинаещите индивидуално или в група. За напредналите има няколко стръмни писти, а за любителите на ски-бягането и биатлона има изградени писти и  стрелбище около връх Снежанка. В близост до пистите и хотелите се намират много ски-гардероби. В Пампорово се провеждат международни състезания по
ски-алпийски дисциплини, ски-бягане, сноуборд и др. Построен е и халф пайп дълъг 150 м с високи 3 м стени.

В близост до Пампорово се намират курортното селище: Момчиловци (17 км), етнографският комплекс Широка лъка (10 км), а на север се намира курортният град Чепеларе.

Потокът от туристи в Пампорово не секва през цялата година и той е един от най-предпочитаните български курорти, както през зимата, така и през лятото.

Чепеларе

Град Чепеларе се намира в централната част на Родопите, на около 30км от гр. Смолян, 70км от гр. Пловдив и само на 10км от к.к Пампорово. Чепеларе е разположен в планински район в Родопите и със своите 1232м надморска височина е вторият най - високо разположен град в България след Доспат. Градът е известен още като „зеленото сърце на България“. Съвременното селище е основано през XVIIIв след Освобождението. По - късно градът се развива като стопански, културно - просветен център в региона на Средните Родопи, докато в наши дни се е превърнал в един от основните курорти за развитие и практикуване на зимни спортове.

Чепеларе притежава десетилетни традиции в спорта и в производството на ски и сноуборд оборудване и не случайно е наричан още „зимната олимпийска столица на България“. От тук са излезли много изявени състезатели на зимните спортове – в алпийските дисциплини, ски бягането, ски скока, биатлона и сноуборда. Градът е родно място на единствената до момента българска шампионка от зимна Олимпиада – биатлонистката Екатерина Дафовска (Нагано, 1998г), както и на носителят на световната купа по сноуборд паралелни дисциплини от 2016г - Радослав Янков. В Чепеларе се намират единствените в България Музей на ските (1998г.) и Музей по спелеология и български карст (1980г).

Посетителите за Green Progled

Страхотно място! Чустваш се като у дома си. Много любезни домакини, а в ресторанта каква ракия има... :)

Стефани Динчийска

Ако искате да се насладите на истински релакс в сърцето на Родопа планина, посетете Грийн Проглед! Приятно, уютно и достъпно.

Петко Пашов

Райско място! Посетихме Вила Проглед със семейството ми и задължително ще повторим. Много чисто, спретнато и уютно. Горещо препоръчвам!

Николай Иванов